“Een natuurlijk leider lost  de(on-)uitgesproken problemen van de groep op.”

Er komen twee vrouwen bij Koning Salomon met een groot probleem. ’Deze vrouw en ik wonen in hetzelfde huis’, zegt de ene. ’Ik heb een zoontje gekregen en twee dagen later kreeg ook zij een zoontje. Op een nacht stierf haar baby. Maar terwijl ik sliep, legde zij haar dode kind bij mij en nam mijn baby weg. Toen ik wakker werd en naar het dode kind keek, zag ik dat het niet mijn kind was.’Dan zegt de andere vrouw: ’Nee! Het levende kind is van mij en het dode is van haar!’ De eerste vrouw antwoordt: ’Nee! Het dode kind is van jou en het levende is van mij!’ Zo spreken de vrouwen elkaar tegen. Wat zal Salomon doen?

Hoe zou jij dit oplossen?Salomon laat een zwaard halen en zegt dan: ’Snijd het levende kind in tweeën en geef ieder een helft.’’Nee!’ schreeuwt de echte moeder. ’Doe dat alstublieft niet. Geef het dan maar aan haar!’ De andere vrouw accepteert dat maar al te graag.Dan zegt Salomon: ’Geef het aan de eerste vrouw. Zij is de echte moeder.’ Salomon weet dit omdat de echte moeder zoveel van de baby houdt dat zij bereid is hem aan de andere vrouw te geven om zijn leven te sparen. Als het volk horen hoe Salomon dit probleem heeft opgelost, zijn zij verheugd dat zij zo’n wijze koning hebben.

Wat hebben alle natuurlijke leiders gemeen?

Een natuurlijk leider lost de (on-)uitgesproken problemen van de groep op.Daar is messcherp doorsnijdend inzicht voor nodig (in de materie) om tot de essentie te kunnen doordringen. En het probleem in de kern te begrijpen en vanuit daar tot een oplossing te komen die door zijn ware aard in de pul valt bij alle betrokken; en nog belangrijker die het probleem zo oplost dat het zich nooit meer (in die vorm) voordoet.Zo’n oplossing wordt gevoeld, ervaren en geaccepteerd.Bij elke oplossing die zo wordt aangedragen vergroot het gezag van de leider, zonder macht nodig te hebben.Wil niet zeggen dat een leider alle problemen voor iedereen gaat oplossen. Want dan zou de leider in de valkuil stappen van de ‘expert’ zijn, wat de groep in de reactiviteit houdt ipv transformeert naar creativiteit en zelf-verantwoordelijkheid.Aan een reactieve groep zal de leider moeten blijven sleuren. En die groep zal telkens meer ‘voor leggen’, ‘even’ overleggen; bij en met de leider. Terwijl die oh zo graag wil delegeren en wil dat het team pro-actief en zelf-sturend wordt.De natuurlijk leider begrijpt de materie en transformeert de kwaliteiten van de groep in ontwikkeling naar pro-activiteit en creativiteit.Dan voelen de groepsleden zich gesteund en begrepen, wat het vertrouwen schept om er voor te gaan.

Waarom de opleiding Beyond NLP – Natuurlijk Leiderschap doen?

Als bovenstaande beschrijving nog net niet voldoende is, vind je hierin wellicht inspiratie:

Opleidingsschema per thema

Eric Ericson

Zweedse koordirigent en koorpedagoog

Het orkest speelt vals als jij de moeite niet neemt om het stuk helder en zuiver genoeg voor je te zien.

Het eerste jaar is het speelveld leren kennen.

Kracht– principes en krachtbronnen voor natuurlijk leiderschap- kracht vs macht- macht vs gezag- denken vs intuïtie- geven vs ontvangenEnergie– theorie van leiderschap- inzicht in je eigen en onderhoud van je energie huishouding en de effecten daarvan op je functioneren- effecten van interactie met anderen leren herkennen- inzicht in wat essentie is van ietsOntwikkeling– leren harmoniseren bij jezelf en in groepen- verstorende elementen leren opsporen- hoe dring je door tot de essentie van een problemen- doorsnijdend vermogen ontwikkelen- (groeps) problemen oplossen

Be the change you want to see in the world!

Mahatma Gandhi

Het tweede jaar is leren ‘spelen’.Betekenisgeving– Het doorgronden van het mechanisme van betekenisgeving- Inzicht in de taal die gebruikt wordt voor betekenisgeving- Hoe om te gaan met ‘de eerste indruk’ bij betekenis volle projecten- verantwoordelijkheidsbesef van leiderschap- de rol van dienstbaarheidCreatie– Het ontdekken van je missie- Je visie daarop ontwikkelen – Het kiezen van een levenswerk- Het leven van Natuurlijk LeiderschapResultaat– Impeccability (Impeccable Leadership Model)- Integratie- Demonstratie’s- Resultaten

Hoe is de opleiding Beyond NLP – Natuurlijk Leiderschap georganiseerd?

Wat kan je na elk thema?

Na thema krachtJe eigen valkuilen op het gebied van je ego/persoonlijkheid herkennen. Zodat je ipv te blijven hangen in macht(spelletjes), denken, manipuleren en forceren kunt handelen vanuit intuïtie, kracht en gezag met een gezonde rationaliteit.Inzicht in het verschil van effect je sorteert bij handelen vanuit ego of beyond. Waarmee je makkelijker resultaten bereikt.Na thema energieVraagstukken, strijd, weerstand, in jezelf of tov anderen, vanuit je psychologisch leer- en groeikader leren plaatsen. Om vanuit eigen verantwoordelijkheid en kracht ‘de boel’ te transformeren met als doel het verhogen van de harmonie in elke situatie.Na thema ontwikkelingZicht krijgen en leren handelen in functie van de ontwikkeling van jezelf en anderen; de ontwikkeling, het proces en de fase’s daarin. Daarmee je effectiviteit van het begeleiden van anderen vergroot.Na thema betekenisgevingHet zingevingsvraagstuk krijgt een ommekeer. Leren handelen vanuit wat het betekent voor je ipv achteraf betekenis geven aan je handelen. De rationalisering als grondslag van je handelen nemen ipv je gedrag rationaliseren. Waardoor het effect dat je in je omgeving heb en daarmee je invloed vergroot.Na thema creatieHet ontdekken van je missie, je visie daarop ontwikkelen en het kiezen van een levenswerk als praktijk oefening en integratie van het geleerde.Ontwikkelen van natuurlijk leiderschap en het daarmee verkregen gezag (ipv macht).Het thema ‘resultaat’Dit blok gaan over de demonstratie van het geleerde en geïntegreerde. Hierna toe leven is op zich al een leerproces.

En nu?

Als je ook maar de kleinste twijfel of vraag heb, vul dan het formulier even in laat je telefoon nummer achter (en een geschikt moment) dan bel ik je snel. Over welke praktische vraag dan ook. Graag verschaf ik helderheid of het een echte match voor je is.

Spreek je graagAlphons

PS  
[]
1 Step 1
Contact
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right